Hvad er de, hvad er de til, og hvilke typer computernetværk findes der?

I denne artikel vil vi forklare hvad computernetværk er, og hvad de bruges til . Dernæst viser vi dig, hvordan disse netværk kan kategoriseres.

Indeks
 1. Hvad er computernetværk
 2. Hvad bruges computernetværk til?
 3. Hvilke typer computernetværk findes der
  1. Personal Area Network (PAN)
  2. Lokalnetværk (LAN) – Lokalnetværk
  3. Metropolitan Area Network (MAN) – Metropolitan Area Network
  4. Wide Area Network (WAN) – Wide Area Network
  5. Global Area Network (GAN) – Global Area Network

Hvad er computernetværk

Også kaldet computernetværk , de er sammenkoblingen af ​​et ubestemt antal enheder via et fysisk medie. Den måde, de arbejder på, adskiller sig ikke meget fra enhver anden kommunikationsproces.

I sin mest grundlæggende form er der en afsender, modtager, besked, et middel, hvormed beskeden transmitteres, og en række koder eller protokoller, der tjener til at forstå den.

Den store forskel er, at afsender og modtager er computere, og hele processen foregår digitalt. Selvom vi måske ikke er klar over det, er computernetværk til stede i næsten alle aspekter af vores liv. Endelig er det meget vigtigt ikke at forveksle netværkstyperne med de vigtigste netværkstjenester, der findes i øjeblikket.

Hvad bruges computernetværk til?

Disse forbindelser er vant til dele information mellem mange enheder. I praksis, når mange computere er tilsluttet et netværk, skabes der kommunikation mellem dem alle uden brug af sekundære enheder, såsom USB-nøgler.

Hvilke typer computernetværk findes der

Computernetværk kan klassificeres efter mange varianter, såsom deres forbindelse, topologi, grad af diffusion, blandt andre. Men i denne artikel vil vi fokusere på en af ​​de mest brugte klassifikationer: i afhængig af dens rækkevidde eller dækning .

Personal Area Network (PAN)

Disse forbindelser har en meget begrænset rækkevidde og lav dataoverførselshastighed. De bruges til at kommunikere enheder adskilt fra nogle få meter . Af denne grund er de ikke i stand til at forbinde udstyr, der er i forskellige rum eller bygninger. Den har en trådløs variant kaldet Wireless Personal Area Network (WPAN).

På grund af deres egenskaber er den vigtigste brug af PAN- og WPAN-netværk har fokus på hjemmet og hverdagsmiljøet. For eksempel, når vi forbinder trådløse højttalere til en computer eller et SmartWatch til en mobil, er vi i nærværelse af et WPAN-netværk. I denne anden artikel viser vi dig, hvordan du opretter et WPAN-netværk.

Lokalnetværk (LAN) – Lokalnetværk

LAN-netværk tillader sammenkobling mellem 2 eller flere computere. Afhængigt af mulighederne for de komponenter, der udgør forbindelsen, LAN-netværk kan have en række af flere kilometer , med datahastigheder på op til 1000 Mbit/s. Derfor er det meget almindeligt at finde disse forbindelser i boliger, offentlige institutioner, små virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Et trådløst lokalnetværk (WLAN) er et trådløst lokalnetværk. Disse tillader integration af mange enheder på en behagelig og overskuelig måde. Et dagligdags eksempel er på kontorer, hvor dette netværk bruges til at forbinde mange computere sammen og nemt overføre filer fra en computer til en anden uden brug af en ekstern disk. Hvis du vil lære mere om LAN, anbefaler vi, at du klikker her.

Metropolitan Area Network (MAN) – Metropolitan Area Network

Et MAN-netværk forbinder flere LAN'er i et tæt geografisk område . Generelt er driftsselskaberne dem, der har den nødvendige infrastruktur til at lave sammenkoblingen.

Afstand kan dog være et problem for forbindelseshastigheden. Af denne grund bruges glasfiberkabler ofte til at maksimere dataoverførselseffektiviteten. Vil du vide mere om, hvordan storbynettet fungerer, så klik her.

På den anden side er dens trådløse variant, Wireless Metropolitan Area Network (WMAN), meget brugt til at levere stabil og effektiv internetforbindelse mennesker, der ikke har den nødvendige infrastruktur.

Wide Area Network (WAN) – Wide Area Network

WAN-netværk har en meget større rækkevidde, da de dækker territoriet af mange lande eller kontinenter . Af denne grund er antallet af lokale netværk (LAN'er), der kan sammenkobles i et WAN i princippet, ubegrænset.

På grund af deres størrelse er WAN'er normalt ejet af en specifik virksomhed eller organisation, der tilbyder sin infrastruktur til andre virksomheder. Disse opfylder til gengæld rollen som internetudbydere (såsom Vodafone), som sørge for forbindelsen til virksomheder og boliger.

Global Area Network (GAN) – Global Area Network

Dette er det verdensomspændende netværk af netværk, det vil sige internettet selv . Der er dog ikke tale om en individuel forbindelse, da virksomheder i mange lande også har deres eget servernetværk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Go up